26 november 2007

En härlig helg!

I helgen har jag passat på att vara social ordentligt. Jag känner att jag inte varit det en period och det är som det brukar när jag har mycket omkring mig, jag drar mig liksom undan.

I lördags blev det en härlig dag med goa vänner. Vi lagade mat, fikade (jättegoda hemgjorda HÅRDA saffransskorpor) och så kokade vi fikonmarmelad. Framåt kvällen när marmeladen kallnat och stelnat så åt vi gott grovt bröd med ost och fikonmarmelad. Det var såå gott! Det var inte lätt att hitta ett recept så efter att ha läst en massa olika recept så gjorde vi vårt eget.

Här är vårt recept:
1 kg torkade fikon
1 kg syltsocker med pektin
rivet skal och saft från 1 citron
ca 8-9 dl vatten

Ta bort skaften på fikonen och skär dem i mindre bitar.
Riv citronskalet fint och pressa sedan ur saften.
Blanda, fikon, syltsockret, skalet och saften från citronen och vatten i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning.
Koka i ca 25 minuter.
Häll upp i varma burkar.

Vi valde att hälla upp marmeladen i små burkar för att vi tänkte ge bort dem. De ska dekoreras med röd/vitt tyg på locket ett fint grovt snöre och hemgjorda små tags. Förhoppningsvis ska jag och sambon göra lite skorpor, tryffel och kanske lite annat oxå och ge bort som en god julklapp till nära och kära. Har ni några andra bra och smidiga tips på uppskattade och ätbara presenter så tas de tacksamt emot.

Igår var jag och tjejgänget hemma och välkomnade Måns till världen. Visserligen har jag ju träffat honom ett par gånger innan, men nu fick han lite fina kläder av oss allihop och då vill man ju vara med. En sådan söting är han med massor av mörkt fint hår (måste fråga föräldrarna om jag inte kan få lägga in ett litet kort på honom här i bloggen så att ni kan få se). Där fick vi tomtegröt och goda mackor.

Framåt eftermiddagen åkte sambon och jag och hämtade upp mina goa föräldrar och så åkte vi på julmarknad på Sägnernas hus i Sandhem. Det är härligt att gå runt och titta på fint hantverk, smaka på glögg och annat juligt. Vi handlade med oss glöggkoncentrat och en ost hem och Patrick fick en urrolig tomte av mamma att hänga på toadörren. Det var ett tomteansikte där tomten håller för näsan!

Idag har jag monterat en massa stämplar och nu tänkte jag se om jag kan montera ihop ett par halvfärdiga kort som ligger här.

ha en skön dag!
kram Annika

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vännen !
Vad skönt att höra att du orkar ta dig för saker....Har märkt att allt inte varit ok....Kan jag hjälpa dig på något sätt hoppas jag att du vill säga till. Kul med skorpor och marmelad. Blev det hårda skorpor, så önskar jag gärna receptet !! Kramar Petra

netha sa...

Härligt vännen att du tar dig tid för dig själv, och sedan ta det sociala när man orkar är ju bara roligt.
Sicket gott receptdet skall jag göra när min andra fikonmarmelad är slut, jag älskar nämligen fikonmarmelad. :-)
kramis

Kajsa sa...

Har köpt fikonmarmelad och det är gott, men hemgjort är säkert ännu godare! Måste nog prova vid tillfälle.
Så fina julkort du gjort också.
Härligt med goda vänner, när man hinner och orkar.
Hoppas du får en skön och avkopplande helg!
Kram
Kajsa

Skatan sa...

Det låter oändligt gott! Jag skall spara ditt recept för den där särskilda dagen då jag upptäcker att jag har tid att prova ;-)

Trevlig första advent!

PS - kul att hitta hit.

Wickans värld sa...

Hittade hit via en annan blogg.
Vilka fina kort du gör!! Hoppas min kreativa sida dyker upp snart... annars blir det inget julkortsskickande i år!

Ha en mysig första advent!

Related Posts with Thumbnails