26 november 2010

T.G.I.F & saffransskorpor

Veckorna går fort nu och det är en hel del att fixa på jobbet inför julkalendern, lucia och jul. Det ska planeras, beställas, fixas i ordning och samtidigt ska vi tänka framåt för att göra det bästa möjliga när vi tar emot 11 barn till. Energin räcker nätt och jämnt arbetsveckan ut och jag känner mig väldigt trött.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har jag investerat i en energilampa. Jag känner faktiskt att den hjälper mig. Varje morgon sätter jag på den 15-30 minuter på mellan läget och ibland även 15 minuter när jag kommer hem. Jag är inte lika trött och orkar mera.

Något som hör första advent till för vår del är att baka. I morgon ska jag till Anna och Måns och baka pepparkakor och lussekatter. Vi brukar ta en heldag med lite paus för fika, mat och att bara umgås. På söndag när det är första advent så bjuder vi alltid min pappa och mina svärföräldrar på adventsfika. I år bjuder vi på fikat fast jag, sambon och pappa åker till svärföräldrarna. Sedan några år tillbaka så ingår saffransskorpor i våra jultraditioner och i dag har vi testat ett annat recept.

Saffransskorpor med apelsin och choklad
 0,5 g saffran
75 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
2 ägg
finrivet skal av 1-2 apelsiner
100 g mörk choklad
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
  1. Sätt ugnen på 200 g. Finstöt saffran med lite av sockret.
  2. Rör smör och socker pösigt med elvisp tillsammans med saffranet.
  3. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt apelsinskal.
  4. Hacka chokladen grovt. Blanda den med mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i äggsmeten.
  5. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 4 delar och rulla dem till 1 ½ cm tjocka längder. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader eller till 80 om du har varmluftsugn.
  6. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. Lägg bitarna på plåten och torka dem mitt i ugnen 45-60 minuter tills de känns torra.
Jag passade på att smaka på en fast den fortfarande är lite varm. Mitt första utlåtande är att de var riktigt goda.

Glöm inte att tipsa mig om vad du gillar för julmusik!
Ha en skön kväll. Själv ska jag slappa framför Idol. Vi spelar in På spåret och tittar en annan dag.
kram Annika

1 kommentar:

Therrsia sa...

Låter väldigt gott med skorporna. Önskar dig en fin advent.
Kram Theresia

Related Posts with Thumbnails